Peyzaj ve bahçe uygulamalarında ve evlerde saksı bakımında son yıllarda oldukça popüler hale gelen sukulent eşsiz görselliği ve uzun ömürlülüğü ile herkesi cezp ediyor. Yaygın olarak dikensiz kaktüs olarak bilinen bu bitkinin gerçek adı sukulenttir. Kolay bakımı ve yüksek dayanıklılığı dolayısı ile oldukça yoğun şekilde ilgi görüyor. Ancak sukulent yetiştirme ve bakımı konusunda dikkatli olunması canlı ve sağlıklı bir görünüme sahip olması açısından çok önemlidir. Bu doğrultuda sukulent bakımında öncelikli olarak toprağının hazırlanmasından başlanmalıdır. Sukulent toprağı mutlaka kaliteli, destekleyici niteliğe sahip olmalıdır.
Sukulent toprağı hazırlanırken mutlaka bitki için en uygun olan koşulların sağlanması gerekir. Her toprak türünün sukulent için kullanımının uygun olmadığı unutulmamalıdır. Bir sukulent için en iyi toprak, iyi bir drenaja sahip olan türleridir. Bu noktada önemli husus toprağın drenajının olması ve doğal olarak da su tutma kabiliyetinin en yüksek seviyede olmasıdır. Bu şekilde fazla ve sık su verilmesinin dahi bitki açısından fazlasıyla tahribat oluşturucu etki yaratmasının önüne geçilmesini sağlar. Daha düşük maliyetli ve bitki için daha faydalı bir toprak için mutlaka bireysel olarak bir toprak karışımı hazırlanması tavsiye edilir. Bu çerçevede saksı toprağı, kaba kum ve perlit veya ponza temin edilmelidir. Bu üç faktörün uygun miktarlarda birbirleriyle karışımının sağlanması sayesinde hem yüksek besin değerli hem de yüksek su tutma kapasiteli bir toprak elde edilebilir.
Sukulent Toprağı Nasıl Olmalı?
Sukulent toprağı ya da toplum genelinde yaygın bilinen adı ile kaktüs toprağı için mutlaka su tutma kapasitesinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Bu kriterin dışında sukulent toprağı mutlaka bitki köklerinin içerisinde rahat hareket edebileceği nitelikte olmalıdır. Bu koşulun sağlanabilmesi de su tutma kapasitesi ile doğru orantılıdır. Çünkü su tutma kapasitesi yüksek bir saksı toprağı doğal olarak yumuşak olacaktır ve sıkı olmayacaktır. Bu özelliği de sukulentin kökleri için ihtiyaç duyduğu rahat hareket edebilme kabiliyeti için zemin oluşturacaktır. Bu yüzden su tutma kapasitesi yüksek olacak şekilde evde hazırlanacak sukulent toprağı, bu bitki türünün yetiştirilmesi için en uygun topraktır.