Son zamanlarda ofislerde ve hatta evlerde en çok yetiştirilen bitkilerin başında sukulent geliyor. Oldukça dikkat çekici ve hoş bir forma sahip olan sukulentler, her ortama eşsiz bir dekoratif değer kazandırıyor. Bu sukulent furyasına katılmak ve mekanınızda dekoratif bir görsellik meydana getirmek istiyorsanız sukulent tohumu edinebilirsiniz. Sukulent tohumları kolay bir şekilde saksıya uygulanarak, birbirinden eşsiz görselliklere sahip sukulentler elde edilebilmektedir. Sukulent tohumunun çimlendirilmesi olarak da tabir edilebilecek bu uygulama konusunda dikkat edilmesi gerekliliği bulunan son derece önemli hususlar bulunuyor. Özellikle sukulent için en uygun olan saksının seçilmesi, uygun toprağın kullanılması ekim sürecinde çok büyük bir önem taşımaktadır. Her ne kadar zahmetsiz bir bakıma sahip olsa da sukulent bitkisinin ilk ekim aşaması ustalık gerektirmektedir.
Sukulent tohumu ne zaman ekilir?
Sukulent tohumunun çimlendirilmesi noktasında mutlaka hangi mevsimde olunduğuna dikkat edilmesi oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Buna göre sukulent tohumu kesinlikle yılın hem sıcak hem de soğuk ayları olan yaz ve kış aylarında ekime uygun değildir. Sukulent tohumları için en ideal zaman ölçeği standart şekilde ilkbahar ve alternatif olarak sonbahar aylarıdır. Bu aylarda çok daha sağlıklı bir şekilde yetişir. Ayrıca yetişme sürekleri de bu dönemde oldukça kısa olur. Sukulent tohumunun çimlenmesi sürecinde mutlak suret ile nemli bir ortamda bulunmasına hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Sukulent tohumunun ideal ekim zamanlarının dışında kalan bir dönemde ekilmesi durumunda gelişmesi için uygun koşullar sağlanamaz. Bu nedenle de bitki erkenden ölür.
Sukulentin ideal ekim döneminde ekiminin gerçekleştirilmesi, atmosfer açısından uygun olmayan koşulların hakim olduğu aylara gelindiğinde kendisini koruyabilecek güce sahip olabilecek durumda olması mümkün olur. Özellikle rüzgar ve soğuk hava koşullarına karşı çok daha dirayetli olacağından, bu dönemde bitkinin hayatta kalabilmesi mümkün olacaktır.
Sukulent saksısı nasıl olmalı?
Sukulent yetiştirmek isteyen kişilerin mutlak suret ile göz önünde bulundurması gereken son derece önemli hususlar bulunmaktadır. Bu hususlardan birisi de sukulent için seçilen saksının altının delik olmasıdır. Eğer saksının altı delik değil ise mutlaka çakıl taşları koyulması çok önemlidir. Bununla birlikte sukulent tohumu ekmek için bir dönemli husus ise geniş ve alçak forma sahip olmasıdır. Bu tipte bir saksı içerisine nemli kalmalıdır. Saksının altının delik olması en fazla dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Bununla birlikte saksının hangi materyalden üretildiği ise çok fazla önem taşımaz. Saksının altının delik olması, sulama işlemi sonunda toprak tarafından suyun süzülerek, bu delikten dışarıya atılabilmesini sağlar. Bu şekilde toprakta suyun fazla birikmesine bağlı olarak sukulentin köklerinin zarar görmesinin önüne geçilir.
Özellikle sukulent tohumu çok aşırı su içerisinde kaldığından çürür ve köklenemez. Bu yüzden saksının mutlaka drenaj özelliğine sahip olması sukulent bitkisi yetiştirilmesi açısından çok önemlidir. Saksının boyutlarının da çok fazla olmaması gerekir. Hele ki tohumdan sukulent ekilecek ise küçük bir saksı yeterlidir. Sukulentin filizlenmeye ve büyümeye başlamasından sonraki süreçte belirli periyotlarla toprağının da değiştirilmesi gerekeceğinden, bu işlem esnasında bir boy büyük saksıya geçiş yapabilme imkanı bulunuyor. Bu şekilde sukulent bitkisi için çok daha elverişli bir ortam sağlanabilmiş olur.
Sukulent tohumu ekilirken dikkat edilmesi gerekenler
Sukulent tohumu ekilirken mutlaka dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar bulunuyor. Özellikle de tohumun köklenerek, filizlenebilmesi açısından bu hususlar çok önemlidir. Bu yüzden sukulent tohumunun toprağa ilk ekilmesinden itibaren yapılmaması gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Bu hususlar arasında “can suyu” olarak bilinen ilk sulama işlemi gelmektedir. Zira sukulent tohumunun ekilmesinden sonra ilk 24 saatlik süre içerisinde sukulent tohumuna kesinlikle su verilmemesi çok önemlidir. Zira bu süreç sukulent tohumunun toprağa alışma evresini teşkil etmektedir. Bunun dışında günümüzde bilinen çok sayıda sukulent türü bulunuyor. Her bir sukulent türünün ekimi, bakımı ve sulaması gibi işlemleri birbirinden önemli farklılıklar içerebiliyor. İşte böyle bir durumda sukulent bitkisinin türüne göre hareket etmek, çok daha sağlıklı ve çok daha başarılı bir şekilde sukulent yetiştirilmesine olanak sağlayacaktır.
Sukulent tohumu ekimi nasıldır?
Sukulent tohumu ekilmesinden önce saksı içerisinde uygun olan toprağın saksıya doldurulması gerekmektedir. Bu aşamada can suyu verilmesi gerekir. Yani can suyu tohumlardan sonra değil, tohumlardan önce verilmelidir. Toprağın nemlenmesini sağlayacak kadar can suyu verildikten sonra tohumlar nemli toprağa ekilmelidir. Toprak doldurulduktan sonra tohumlar aralıklı olacak şekilde toprağa atıştırılmalıdır. Bu atıştırma işleminden sonra üzerine çok fazla bastırmadan çok az miktarda toprak ilave edilmeli ve tohumların üzeri örtülmelidir. Bu işlem sayesinde ilk 24 saat boyunca herhangi bir şekilde su verilmesine gerek olmaz. Tohumdan ekilen sukulentin ilk filizlenmesi ortalama olarak 2 haftalık bir periyodu alır. Ancak bunun için doğru şartlarda sulama, uygun ışık ortamının sağlanması ve uygun ortam sıcaklığının oluşturulmuş olması gerekmektedir. Aksi halde bu süre uzayabileceği gibi tohumlardan hiç filizlenme olmamasına dahi neden olabilir.