Sukulent Bakımı

Sukulent Saksısı Nasıl Olmalı?

Sukulentler için saksı seçimi nasıl yapılmalı?

Günümüzün en popüler bitki çeşitlerinden birisi olan sukulentler, kaktüs familyasından bir saksı bitkisidir. Saksıda çok kolay bir şekilde yetiştirilebildiğinden ve bakımı kolay olduğundan günümüzde herkes tarafından ev, ofis ve bahçelerde dekoratif bir bitki olarak kullanılabiliyor. Bakımı kolay olsa da başlangıçta yapılacak seçimler, hem bitkinin sağlığı hem de estetik görünümü açısından çok önemlidir. Başlangıçta yapılacak başta saksı seçimi olmak üzere toprak ve diğer ürünlerin yanlış olması, daha sonraki süreçte bakımının zorlaşmasına neden olabilir. Hatta sukulent bitkisinin zarar görmesine dahi neden olabilir. Bu nedenle öncelikle sukulent saksısı seçimi noktasında daha dikkatli olunmalıdır.

Sukulent Saksısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sukulent saksısı seçimi sırasında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Saksının seçimi noktasında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken ilk kural bitkinin yapraklarının birbirinin içine geçmemesidir. Bu husus doğrultusunda sukulent saksısının çok büyük olmaması da gerekir. Yani sukulent saksısının ne çok küçük ne de çok büyük olmaması gerekir. Tam olarak sukulent bitkisinin türüne göre genişleme ve uzama alanının göz önünde bulundurulması gerekir. Çok küçük olması bitkinin zarar görmesine, çok büyük saksı seçilmesi de köklerin hava almasına neden olur. Köklerin hava alması da sukulent bitkisi açısından ciddi bir tehdit oluşturur.

Yeni başlayanların sukulent saksısı seçimi sırasında saksının alt kısmında mutlaka su gideri olmasına da dikkat edilmelidir. Bu şekilde aşırı sulama gibi durumlarda suyun uygun biçimde bitkiye işlemesi sağlanabilir. Dolayısı ile sararma ya da bitkinin ölmesi gibi bir durumun söz konusu olmaması sağlanır. Drenaj olarak belirtilen saksının alt kısmındaki su giderleri köklerin uygun seviyede hava almasını sağlar. Bu şekilde sukulent bitkisinin köklerinin alması gereken hava miktarının tam olarak uygun seviyede olmasını sağlar. Sukulent saksısı içerisine koyulacak toprağın gerekli olan yapısal özelliklerine de uygun bir saksı malzemesi tercih edilmelidir. Mümkün olduğu kadarıyla plastik saksılardan kaçınılması sağlıklı ve doğal yaşam açısından her konuda olduğu gibi sukulent bitkisi yetiştirme noktasında da çok önemlidir. Böylelikle her ortama renk ve ışıltı katacak bir sukulent bitkisine sahip olunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir