Sukulent Bakımı

Sukulent Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Sukulent Çoğaltma Nasıl Yapılır?

En çiçek bakamam diyenin bile birbirinden eşsiz görüntüler sunan çiçekler açan bitkiler yetiştirebilmesi sukulent ile mümkün oluyor. Bakımının çok zahmetli olmamasından mütevellit her mekanda yaygın bir şekilde sukulent bitkisi yetiştiriliyor. Çiçek dünyası ve bitki bilimi ile hiçbir bağlantısı olmayan kişilerin dahi rahatlıkla yetiştirebileceği bir bitki olan sukulent bitkisi, oldukça zahmetsiz ve bir o kadar kolay bakım standartlarına sahiptir. Kelime anlamı olarak bile “özü” ve “suyu” gibi manalara gelen sukulent, çok sayıda türe sahiptir. Her bir türünde kendisine has özellikleri bulunuyor. Günümüzde gidilen her bir mekanda sukulent bitkisiyle karşılaşmamak mümkün değil. Bu denli yaygın olması nedeniyle de oldukça popüler hale gelmiştir. Tohumdan yetiştirmek ile uğraşmak istemeyenler ise sukulent çoğaltma yöntemi ile sukulent sahibi olabiliyor.

Sukulent çoğaltma nasıl yapılır?

Arkadaşta veya ailede birisinde sukulent var ise kolay bir şekilde oradan kök alarak, sukulent sahibi olabilmek mümkündür. Tüm bitkiler için uygulanabilen bu işlem bitki çoğaltma işlemidir. Yani bir bitkinin kök ve yapraklarından bir başka tane daha yetiştirebilmeyi sağlamaktadır. İşte bu nedenle sukulent tohumu ekmekle uğraşmak istemeyenler tarafından sukulent çoğaltma yöntemi tercih ediliyor. Aslında sukulent bitkisi çoğaltma işlemi için en uygun olan bitki türlerinden birisidir. Sukulent çoğaltmak için çok etkili bir fizyolojik özelliğe sahiptir.

Sukulent bitkisi oldukça kolay ve hızlı bir şekilde kök salabilme özelliğine sahiptir. Bitkinin bu özelliği de doğal şekilde toprağa çok daha kolay bir şekilde tutunabilmesine olanak vermektedir. Sukulent çoğaltma işlemi için öncelikli olarak bitkinin alt yapraklarından kopartılması gerekmektedir. Bu aşamada yaprakların gövde kısmında parçasının kalmamasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra bir makas yardımıyla gövde kısmından üst çiçekli kısım kesilmelidir. Bu parçalar 1 gün bekletildikten sonra bitki toprağının ya da fısfısla nemlendirilen bir toprak üzerine bırakılmalıdır. Tam 2 hafta sonunda ise bu bırakılan yapraklardan minik kökler salınmaya başlar. Bu şekilde köklenen yapraklar, çürümeye başlarken üzerinde minik sukulent ortaya çıkar. Bu aşamada toprağa ekilmelidir. Ancak 24 saat boyunca su verilmeyerek, toprağa alışması sağlanmalıdır. Bu sırada kesilen sukulent için sulama periyodik şekilde devam ederse orada da sukulent canlılığını güçlü bir şekilde koruyacaktır.

Back to list

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir