Dikensiz kaktüs olarak belirtilen sukulent bitkisi, kaktüs familyasından bir bitkidir. Estetik görüntüsü, nispeten pratik bakımı dolayısıyla her iç ve dış mekanın dekorasyonunda kendisine yer bulmaya başladı. Bu denli yüksek ilgi görüyor olması da yetiştirme, çoğaltma ve bakımı konusunda fazlasıyla bilgi ihtiyacının oluşmasına neden oluyor. Sukulent yetiştirmek her ne kadar kolaymış gibi görünüyor olsa da küçük sukulent bakımı detaylarına mutlaka dikkat edilmelidir. Bu detaylara uygun şekilde hareket edilmemesi bitkinin zarar görmesine ve hatta tamamen ölmesine dahi neden olabilir.
Sukulent Nerede Durmalı?
Sukulent bakımı ile ilgili öncelikli olarak göz önünde tutulması gereken konu, duracağı yerin seçimidir. Çünkü her bitkinin kendisine has ihtiyaçları ve özellikleri bulunur. Bu nedenle kimi bitki güneşi severken, kimi bitki güneşten hoşlanmaz. Bu gibi hususlar nedeniyle sukulentin nerede duracağına mutlaka hassas şekilde karar verilmelidir. Sukulent biktisi temel olarak aydınlık ortamları seven bitki türlerinden birisidir. Güneşi sevdiğinden rahatlıkla güneşli ve aydınlık bir ortamda yetiştirilebilir. Ancak bu güneş almayan bir yerde yetiştirilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Zaten bu özelliği de dekoratif çalışmalarda her mekan için daha özgür bir şekilde yerleşim imkanı sağlıyor. Çünkü sukulent bitkisi güneş ışığı olmayan ve hatta su miktarının az olduğu yerlerde dahi su tutma özelliği ile hayatta kalmaya devam edebilir.
Sukulent Sulama Nasıl Olmalı?
Sukulent bakımı ile ilgili bir diğer önemli nokta tabii ki sulama işlemidir. Çok aşırı ve çok az su verilmesinin bitkiye zarar verebilme ihtimali nedeniyle mutlaka uygun miktarda ve şekilde sulanmalıdır. Sukulent sulama işlemi için temel olarak damlama tekniği kullanılmalıdır. Bu şekilde sukulentin hem az hem de çok su alması gibi bir durumdan zarar görmesinin önüne geçilebilir. Ayrıca yapraklarına suyun fazla temasıyla solma ve sararma gibi risklerinde minimalize edilmesi sağlanabilir. Sukulent bitkisnin bakımında genellikle 2 haftada 1 olacak şekilde sulama gerçekleştirilmesi önerilir. Çünkü toprağının nemli kalması sukulent bitkisinin ihtiyacı olan suyu karşılayabilmesi için yeterlidir. Dolayısı ile sukulenti sulamak için öncelikle toprağının nemli olup, olmadığına bakılması ideal miktarda sulama imkanı tanır.