Eskilerin çok iyi bildiği ancak son zamanlarda pek yetiştirilmemesinden dolayı pek tanınmayan mum çiçeği, zarif görünüme sahip bir çiçektir. Son yıllarda pek fazla yetiştirilmiyor olsa da aslında oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir. Kopkoyu yeşil yapraklarının yanı sıra mumdan yapılmış gibi bir hissiyat oluşturan, çok hoş kokulu çiçeklere sahiptir. Çok zarif bir görünüme sahip olmasından dolayı her türlü ortamda oldukça dekoratif bir görsellik ortaya çıkartmaktadır. Mum çiçeğinin dillere destan güzelliği ile birlikte oldukça kolayca yetiştirilebiliyor. Günümüzde unutulmak üzere olan bitki türlerinden birisi haline gelmiş olsa da muhteşem güzelliğe sahip olan mum çiçeği yerini korumaya devam edeceği bir gerçektir.
Sarmaşık türü bir çiçek olmasından dolayı bakımı konusunda özel ihtiyaçlara sahiptir. Bu noktada mum çiçeklerinde askılı saksıların tercih edilmesi çok daha etkili sonuçların elde edilebilmesine yardımcı olur. Askılı saksı kullanıldığında sarmaşık aşağıya sarkarak, hem çok daha sağlıklı şekilde yetişecek hem de çok daha estetik bir görüntü ortaya çıkartacaktır. Mum çiçeğinin bakımı konusunda ihtimamlı bir yaklaşım gösterilmesi oldukça önemlidir. Bakımının doğru şekilde yapılması durumunda ilkbahar aylarının gelmesiyle birlikte mum hissiyatı uyandıran ve çok etkileyici kokuya sahip olan çiçeklerini görebilmek mümkündür.
Mum çiçeğinin bakımında ortam sıcaklığı en temel olgulardan birisidir. Mum çiçeğinin bulunduğu ortam sıcaklığının en uygun şekilde sağlanması gerekir. Bunun için ilk gelişme döneminde mutlaka 16 derece sıcaklık ortalamasının bulunduğu ortamda bulunması gerekir. Kış aylarında ise 10 derece sıcaklığa kadar dayanıklılığa sahiptir. Mum çiçeğinin yüksek nem ihtiyacı bulunur. Nem seviyesinin dengeli olması daha hızlı gelişmesine yardımcı oluyor.
Mum çiçeğinin bakımında bir diğer önemli nokta ise aydınlığı sevdiğidir. Aydınlık bir ortamda bulundurmanız gereken mum çiçeği bakımı için doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaması ise çok önemlidir. Mum çiçeğinin aydınlık ortamı sevmesi kadar güneş ışınlarını direkt olarak almayacağı bir yerde bulundurulması çok önemlidir. Bu noktada yaşam alanlarındaki batı ve doğu pencere kenarlarında konumlandırılması daha iyi olacaktır.
Sulama işlemi de mum çiçeği bakımı açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Sulama işleminin mevsim dönemlerine göre gerçekleştirilmesi gerekir. Mum çiçeğinde, diğer bitki türlerinde olduğu gibi kış ayları dinlenme dönemindedir. Mum çiçeğinde oldukça önemli noktalardan birisi de gübreleme işlemidir. Yani toprak değişimi işleminin periyodik olarak yapılması gerekiyor. Genç bitki döneminde olan mum çiçeğinin yılda bir defa, yetişkinlerinde ise 2 yıl ile 4 yılda bir olacak şekilde toprak değişimi yapılmalıdır. Saksı değişim işlemlerinin yıl boyunca şubat ve mart aylarında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bakımında düzenli olarak budama uygulanmasına gerek bulunmuyor. Buna karşın genç mum çiçeklerinde teşvik amacıyla uç alma işleminin gerçekleştirilmesi gelişimine destek sağlar.
Nasıl çiçek açtırılır?
Mum çiçeğinin çiçek açması için mutlak suret ile iyi bakım koşullarına sahip olması gerekir. Mum çiçeği çiçeklendirme döneminde eşsiz görüntüye sahip olan çiçeklerini açabilmesi için mutlaka gerekli olan bakım koşullarının sağlanması gerekmektedir. Mum çiçeğinin mum hissiyatı veren çiçeklerini görebilmek için iyi ve verimli bir toprak, doğru sulama ve tabii ki iyi bir ışık çok önemlidir. Bu şekilde çiçeklenme döneminde eşsiz çiçeklerini gösterir. Çiçekleri açtığında doğru bakıma devam edilmesi durumunda çok uzun süre canlılığını koruyor. Mum çiçeği ilkbahar aylarının başlaması ile birlikte çiçeklerini açmaya başlar. Mum çiçeğinin bahar aylarında ekilmesiyle birlikte yaz aylarında ilk çiçeklerinin görülmeye başlanabilmesi mümkün olmaktadır. Ancak çiçeklendirme döneminde sulama miktarının arttırılması gibi hatalı yaklaşımlardan olabildiğince kaçınılması en doğru bakım yaklaşımı olacaktır.
Nasıl köklendirilir?
Mum çiçeğinin köklendirme işlemi de oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Sarmaşık türde bir bitki olması ve çok kolay bir şekilde bulunduğu ortama uyum sağlayabilmesi sayesinde kolayca köklendirilmektedir. Köklendirme işlemi için mum çiçeğinden kök alımı gerçekleştirilebiliyor. Daldırma ve çoğaltma işlemlerinin her ikisi de mum çiçeği köklendirme işlemi için uygundur. Herhangi bir dal parçasını kolay bir şekilde köklendirebilmek mümkündür. 15 santim boyutlardaki dal parçasında yalnızca 2 adet yaprak bırakılmalıdır. Bu işlemin ardından mum çiçeğine yönelik olan toprağa dikim gerçekleştirilmelidir. 15 santimin, 6-7 santim kadar toprağın altında kalacak şekilde ekim işlemi gerçekleştirilmelidir.
Mum çiçeğinin köklendirme işlemi için sabah saatlerinde güneş ile ısınarak, gece serin saatlerde ise nefes alabilme özelliğine sahip olması sağlanmalıdır. Mum çiçeği köklendirme işlemi için kullanılacak köklendirme toprağının uygun olması gerekmektedir. Köklendirme toprağı olarak yarı yarıya perlit karıştırılan steril bir lifli hazır toprak kullanım gerçekleştirilmelidir. Küçük bir saksı kullanılması ise daha iyi olacaktır. Köklendirme işleminin ekim dönemi olan bir sonraki ilkbahar dönemine kadar bu köklendirmeye bırakıldığı saksıda tutulması çok önemlidir. Bu şekilde köklendirme işleminin çok daha sağlıklı bir şekilde uygulanması sağlanıyor. Mum çiçeği köklendirme işleminin tamamlanmasının ardından ilkbahar döneminde saksıya ekiminin standart ekim gerçekleştirilmesi gerekmektedir.