100 sonuçtan 1-16 arası gösteriliyor
Echinopsis Subdenudata – Büyük Boy Beyaz Çiçek Açan Benekli Kaktüs
Ferocactus Latispinus Büyük Boy Kaktüs
Echinopsis – Büyük Boy Kaktüs
Astrophytum Myriostigma Fukuryu Kaktüs
Euphorbia Horrida Kaktüs
Can Kaktüs Seti 10’lu
Altın Fıçı Kaktüs
Astrophytum Myriostigma Hakuun Kaktüs – 5,4 cm
Astrophytum Capricorne Kaktüs – 3,2 cm
Gymno LB2178 Variegated Kaktüs – 5,3 cm Yavrulu
Gymno LB2178 Variegated Kaktüs – 5,5 cm Yavrulu
Gymno LB2178 Variegated Kaktüs – 6,4 cm Yavrulu
Gymno LB2178 Variegated Kaktüs – 5,6 cm Yavrulu
Gymno LB2178 Variegated Kaktüs – 5,1 cm Yavrulu
Kaktüs ne demek?
Farklı renkleri, dikenli görüntüsüyle dikkat çeken kaktüs, günümüzün iç mekandaki en dekoratif bitkilerinden birisidir. Son derece kolay ve zahmetsiz bakım şartları nedeni ile bitki dekoratif etkisi katılmak istenen tüm mekanlarda yaygın olarak kullanımı gerçekleştirilmektedir. Kaktüsgiller familyasından olan kaktüs için belirlenmiş olan yüzlerce farklı cinsi bulunmaktadır. Gövde yapısı temel olarak etli ve sulu biçimde olan kaktüsü, formu ise bitki gövdesinin yassı olmasından oluşur. Kaktüs, kavramsal olarak bir cins olmamasına karşın kaktüsgiller familyasına adını vermektedir. Bu familyada bulunan bitkiler yassı formda ve yüksek su tutma özelliğine sahip, yaprakları üzerinde farklı biçimlerde dikenleri bulunan bir çiçektir. Tüm bu çiçekler için kaktüs adı kullanılmaktadır. Ağırlıklı olarak çöl coğrafyasında ve yanı sıra tropikal iklimlerde görülmektedir.
Ağırlıklı olarak çöl bitkisi olarak bilinen kaktüsün en bilinen özelliklerinin başında çok uzun süre su tutabilme özelliğine sahip olmasıdır. Nitekim çöl temalı yapımlarda da işlenen kaktüs bitkisinden su ihtiyacının karşılanması gibi bir özelliğe sahiptir. Yüksek su yapısına sahip olan bitki, özellikle su ihtiyacının yüksek olmadığı bitki türlerinden birisidir. Yani kaktüs bitkisini yetiştirmek isteyenlerin günlük olarak sulama yapmaları gibi bir gereklilik bulunmamaktadır. Bu özelliğinden gelen zahmetsiz bakımı doğrultusunda kaktüs doğru koşulların sağlandığı ortamda yazın haftada 2, kışın ise haftada 1 defa sulanması yeterlidir. Sulama işleminin de toprağının nemli olmasına yetecek kadar olması gereklidir.
Dikenli yapıya sahip olan kaktüsler yılda bir defa olmak üzere çiçek açmaktadır. Birbirinden farklı renklerde eşsiz görüntüye sahip çiçekler açan kaktüs bitkisi, bu görselliği için bile dekorasyonun en popüler trendlerinden birisi haline dönüşmektedir.
Kaktüs nerede yetişir?
Çöl ile bağdaştırılmış bir bitki türü olan kaktüs bitkisi, uygun koşulların sağlanması durumunda her yerde yetiştirilebilmektedir. Nitekim günümüzde ofislerde, evlerde yaygın olarak kaktüsün yetiştirildiği de bilinmektedir. Dolayısıyla her ortamda rahatlıkla her yerde yetiştirilebilmektedir. Ancak pek çok farklı iklimde yetişebilme özelliğine sahip olan kaktüsün, daha çok tropik bölgelerde yetiştiği bilinmektedir. Özellikle de tropikal bölgelerde 21 derece ile 32 derece aralığındaki sıcaklık değerleri bitkinin yetişmesi için son derece yeterli bir ortama sahiptir. Bununla birlikte kaktüsün karasal bölge iklim koşullarında dahi 0 derece olan sıcaklık değerlerine karşı bile dayanıklılığının bulunduğu bilinmektedir. Ancak bu tip ortamlar zaman içerisinde bitkinin ciddi seviyede zarar görmesine neden olabilmektedir. Kaktüsün farklı türleri için farklı koşulların söz konusu olduğu da unutulmamalıdır.
Kaktüs çeşitleri nelerdir?
Kaktüsgiller familyasını oluşturan kaktüs ortak adında toplanan çiçek türleri, yüzlerce farklı çeşide sahiptir. Yani her bir kaktüs türünün tek tek adının yazılabilmesi mümkün olmaz. Ancak bazı türlerinin yetiştiriciliği diğer türlerine göre çok daha yaygındır. Özellikle modern şehir yaşantısında ev ve işyerlerinde kaktüsün yetiştirilmesi en son trendlerden birisi olunca bazı türlerinin daha fazla ön plana çıkması söz konusu oldu. Dünyanın her yerinde ev ve işyerlerinde yetiştirmek için daha çok tercih edilen kaktüslerden bazı türleri daha fazla öne çıkıyor. En yaygın bilinen türler arasında;
• Acanthocalycium glaucum
• Acanthocalycium thionanthum
• Euphorbia
• Echinopsis
• Leş
• Cristata
• Mammillaria
• Cereus
• Afrika süt ağacı
• Saçak kuyruğu
• Melek kadı
• Saguaro
• Papaz takkesi
• Varil
gibi türleri daha çok ilgi gördüğünden öne çıkıyor. Kaktüsün bu türleri tüm dünyada en fazla yetiştiriciliği yapılan kaktüslerdir. Özellikle de ev, ofis ve işyerleri gibi ortamlarda hem dekoratif etki oluşturmak hem de yeşillik oluşturmak amacıyla yetiştirilebilecek en zahmetsiz bitkilerdir.