Kaktüs Bakımı

Kaktüs Tohumu Ekimi için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaktüs Tohumu Nasıl Ekilir?

Modern çağın en popüler dekoratif bitki türlerinin başında kaktüs geliyor. Günümüzde ofis, işyeri ve hatta evlerde kaktüs yetiştirmek oldukça popüler bir trend haline geldi. Bu yüzden her yaştan kişi bakımı çok zahmetsiz olan ve eşsiz görsellikler oluşturacak çiçekler açan kaktüsü yetiştirmeye çalışıyor. Kaktüs bakımı zahmetsiz olsa da en başta en uygun koşulları sağlamış olmak çok önemlidir. Bu yüzden kaktüs bakımı olarak telaffuz edilen durum aslında kaktüs tohumu ekimi aşamasından başlar. Bu aşamada yapılacak seçimler ve tohumun ekiliş koşulları gelecek dönemde sağlıklı ve doğru bir şekilde yetişebilmesi açısından çok önemlidir.

Kaktüs yetiştirmek için kaktüs tohumu edinen kişilerin ekmek için en uygun koşulları sağlaması gerekmektedir. Bunun için ilk olarak kaktüs için en uygun olan kaktüs saksısı seçmelidir. Kaktüs saksısı olarak belirtilen saksılar, kaktüsün suyla olan ilişkisi için en uygun yapısal özelliklere sahiptir. Kaktüs ekilecek saksının alt kısmının delikli olması gerekmektedir. Kaktüsün sulanmasından hemen sonra mutlaka suyun topraktan süzülerek, alttaki deliklerden akması gerekmektedir. Kaktüs bitkisi aşırı şekilde sulu kalmaya uygun olmayan bir bitkidir.

Kaktüs tohumu ekilirken dikkat edilmesi gerekenler

Kaktüs tohumu ekilirken saksıyla birlikte su tutmayan özellikte bir kaktüs toprağı seçilmelidir. Bu noktada torf topraklar çok daha yaygın olarak tercih edilir. Bu topraklar suyu süzerek, alttaki saksı deliklerinden çıkmasını sağlar. Ayrıca uzun süre nemli kalabilme özelliğine sahiptir. Dolayısıyla kaktüs tohumu ekimi için en uygun topraktır. Toprak doldurulan saksının içerisine çok fazla bastırmadan kaktüs tohumunun ekilmesi gerekmektedir. Üzeri biraz toprakla örtülmelidir. Bu noktada baz alınacak ölçü ise standart olarak kaktüs tohumunun çapının 3 katına kadar derinlikte olmasıdır.

Ekim işleminin tamamlanmasının ardından hava akımının yüksek olduğu, bol ışık görebilen ve ortalama olarak 16 derece ile 18 derece aralığında sıcaklık şartlarına sahip bir ortama saksıyı koymalısınız. Bu şekilde ilk 2 haftanın sonunda ilk filizlenmelerin görülmeye başlanması da mümkündür. 1 yıl boyunca yerinden hiç hareket ettirilmeden, uygun bakım koşulları sağlanarak, kaktüs bitkisinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi sağlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir