Çok sayıda farklı biçim, özellikte ve çiçek yapısında çeşitleri bulunan kaktüs, son zamanların en trend bitkileri arasında yer alıyor. Dolgun ve etli gövdesi üzerinden uzanan kimisinde iri ve uzun, kimisinde incecik ve bir arada olan dikenleri ile kendisine has bir görünüme sahiptir. Diz ve ince bir yapıya sahip olan kaktüs bitkisinin bu denli popüler olması günümüzde herkesin yetiştirme arzusunda olmasına neden oluyor. Özellikle de kolay bakılabiliyor olması da yaygın şekilde tercih edilmesinde çok önemli bir etken oluşturuyor. Yaprakları ve hatta çiçekleri bulunan bu bitkiden kendisine kök almak isteyenler doğal olarak kaktüs nasıl köklendirilir merak ediyor.
Kaktüs Köklendirme Yöntemi
Bir bitkiden kök alıp, ondan bir tanede daha yetiştirme yaklaşımı bitki dünyasında oldukça yaygın şekilde tercih edilmektedir. Dünyanın her yerinde yaygın olarak tercih edilen bu yöntem kaktüs bitkisi içinde mümkündür. Yani kaktüs çoğaltma işlemi için kök alımı gerçekleştirilebilir. Ancak bu işlemde kaktüs nasıl köklendirilir? Sorusunun yanıtına dikkat edilmesi çok önemlidir. Kaktüsten kök alma yani çoğaltma işlemi için bıçak kullanılabilir. Kaktüsün yan kısımlarında yeni ve küçük boyutlarda kaktüsler çıkar. İşte bunlar yeni bir kaktüs ekimi için değerlendirilebilir. Bıçak vasıtası ile bu yavru kaktüsler kesilebilir. Kesim işleminden sonra ayrı bir saksıya alınması gerekmektedir. Kaktüs bitkisi için uygun bir toprak kullanımı ise yine bu süreçte oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir.
Kaktüs nasıl köklendirilir sorusu kadar kaç adet kök alınabilir? Sorusu da çok önemlidir. Zira kaktüs üzerinde çok sayıda yavru kaktüs bulunabilir. Bu kesinlikle her biri alınarak, yeni kaktüsler elde edebileceği anlamına gelmemektedir. Zira ana kaktüs üzerindeki 2 yavru kaktüsten fazlasını almak, ana kaktüsün ciddi seviyede zarar görmesine neden olur. Bu durumda küsen kaktüs ölmeye başlar veya çiçek açmaz. Bu yüzden kesim işleminin hassas ve ideal miktarda yapılması oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Yavru kaktüslerin kök alma sürecinin mutlaka ilkbahar ve yaz aylarında yapılması ise ayrıca önem taşır. Diğer dönemler yapılabilse bile ekim dönemi olmadığından yetişmeyecektir.