Kaktüs Bakımı

Kaktüs Ekimi Nasıl Yapılmalıdır?

Kaktüs Ekimi Nasıl Yapılmalıdır?

Her ortamda yetiştirilmeye uygun bitki türlerinden birisi olan kaktüs, dekoratif görünümü vesilesi ile de oldukça yoğun şekilde tercih ediliyor. Dikenli yapısıyla dikkat çeken kaktüs bitkisini yetiştirmek isteyenlerin, mutlaka hassas bir şekilde hareket etmeleri gerekmektedir. Kendisine has özel çiçekler açan kaktüsün bakımı kolay ve zahmetsizdir. Ancak kaktüs ekimi sürecinde mutlaka dikkatli şekilde hareket edilmesi ve yetişmesi için uygun koşulların sağlanması gerekmektedir.

Kaktüsün ekimi sırasında mutlaka hangi saksının kullanacağı, en iyi toprağın hangisi olduğu ve ilk sulama gibi konular oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle evinde veya işyerinde kaktüs beslemeye karar veren kişilerin mutlaka kaktüsleri için ekim yapabilmeleri açısından doğru seçimlerde bulunmaları çok önemlidir. Çiçekli ve çiçeksiz şeklinde farklı iki ana grupta toplanan kaktüsün yüzlerce farklı türü bulunmaktadır. Her kaktüsün farklı özellikleri bulunuyor olsa da genellikle kaktüs ekimi standart şekilde uygulanmaktadır. Dolayısıyla kaktüsün ekimi için türü/cinsi fark etmeksizin her biri için aynı prosedürün uygulanması gerekmektedir. Yalnızca toprak çeşidinin farklılaşması söz konusu olsa da bu özelliği de genellikle aynıdır.

Kaktüs Saksısı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs ekimi için öncelikli olarak doğru bir kaktüs saksısının seçilmesi çok önemlidir. Özelikle aşırı su tüketimine gereksinim duymayan kaktüsün su dengesini ideal şekilde sağlayabilecek saksılar tercih edilmelidir. Özellikle tabanı delikli olan saksılar, kaktüs ekimi için en uygun olan saksı türleridir. Kaktüs saksının alt kısmının delikli olması suyun süzülebilmesi açısından çok önemlidir. Bu şekilde kendisi için fazla olan suyu bu alt deliklerden süzer. Bu şekilde aşırı suyun kaktüsün köküne ve yaprakları açısından zarar oluşmasının önüne geçilmiş olur. Kaktüs seçiminde en baştan çok büyük saksıların kullanılmaması da çok önemlidir. Kaktüs saksısının fidenin boyutlarına uygun olması yeterlidir. Kaktüs bakımı için gerekli olan periyodik toprak değişimi sırasında büyüme hızına göre bir sonraki bir boy büyük saksıya geçiş gerçekleştirilebilir. Bu yüzden en başta büyük saksı kullanmak, çok fazla toprak kullanılmasına ve kaktüs açısından elverişli bir ortamın sağlanamamasına neden olur.

Kaktüsün ekiminde bir diğer önemli süreç ise doğru kaktüs toprağı seçimidir. Kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi ve serpilmesi için mutlaka torf ve pomzadan bir karışım elde edilerek, kullanılmalıdır. Kalın kum karışımlı topraklarda kaktüsler için ideal bir yaşam alanı oluşturabilmektedir. Çünkü bu toprak türü kolay bir şekilde sulamayla gelen suyu süzebilme özelliğine sahiptir. Lifli yapısı sayesinde toprak tarafından su süzülerek, saksının alt deliklerinden dışarıya atılır. Bu şekilde kaktüsün yetişmesi için yeterli miktarda olan suyu sadece nemli kalmasını sağlayacak şekilde süzebilmektedir. Özellikle kaktüsün su dengesi konusunda toprağının oldukça önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu tip kaktüs toprakları sayesinde kaktüs ekimi işlemi çok daha uygun koşullarda gerçekleştirilir.

Kaktüs nasıl büyür?

Kaktüsün büyümesi için doğru şekilde ekilmesi çok önemlidir. Kaktüs ekimi için öncelikli olarak saksının taban kısmına çakıllar yerleştirilmelidir. Bu özellikle suyun süzülmesi noktasında oldukça elverişli bir ortam sağlamaktadır. Daha sonra çakılların üzerine kaktüs toprağının ilave edilmesi gerekmektedir. Bu noktada toprağın saksının yarı hizasına kadar gelmesi yeterlidir. Bu şekilde kaktüsün kökünün uygun miktarda toprağın içerisinde kalmasını ve toprağa daha iyi tutunabilmesini sağlayacaktır. Daha sonra kaktüs toprağa yerleştirilebilir. Bu işlemin ardından kaktüsün toprağa yerleştirilmesi ve kalan toprağın bitkinin çevresini dolduracak şekilde ilave edilmesi gerekir. Çok sıkı sıkı toprağa ekim sırasında bastırılmaması ise çok önemlidir. Zira kaktüs sulama işlemi sırasında suyun lifli topraktan süzülmesi gerekir. Çok sıkı toprak olursa bu süzülme fonksiyonunun uygun şekilde gerçekleşememesine neden olacaktır.

Ekilen kaktüse can suyu verildikten sonra nemi kontrol edilmelidir. Kaktüsün büyümesi için gübre kullanımı da gerçekleştirilebilir. Bu şekilde canlılığını daha uzun süre koruması sağlanabilir. Kaktüsün büyümesi için doğru bir kaktüs sulama yöntemi uygulanmalıdır. Kaktüsün türüne göre değişkenlik gösteriyor olsa da yaz aylarındaki aşırı sıcak havalarda haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez şeklinde sulama uygulanmalıdır. Bu şekilde kaktüsün büyümesi için yeterli olan su ihtiyacını etkin bir şekilde karşılayabilmesi mümkündür. Bunun dışında canlılığı için toprağının canlılığını ve verimliliğini de dinamik tutmak gerekiyor. Bu nedenle kaktüslerde toprak değişimi her yıl nisan ayında veya 2 yılda bir nisan ayında yapılmalıdır. Kaktüsün sulanması sırasında kesinlikle alt kısmındaki saksı tabağında su olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Can suyu verildikten bir sonra süzülen suyun burada birikmesi söz konusu olur. İşte bu suyun mutlaka dökülmesi aşırı suyun kaktüse zarar vermesinin önüne geçilmesi açısından çok önemlidir.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir