Kaktüs Bakımı

Kaktüs Dikimi Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs Dikimi

Doğal yapısal özellikleriyle kaktüsler, sıcak ve kuru koşulların mevcut olduğu çölde yetişen bitkiler olarak bilinir. Ancak kaktüsler, ayrıca tüm iç mekanlar için özel bir görsellik sağlayan, etkileyici bir mekan bitkisi olarak da değerlendirilebilir. Özellikle de diğer tüm mekan bitki türlerine nazaran çok daha az ilgiye ihtiyaç duyar. Bu açıdan bakımı çok daha basittir. Bu özellikleri dolayısıyla da modern şehir yaşantısından yeşilliğin güzelliğinden kopmak istemeyen herkes evinde veya sevdiklerine hediye olarak kaktüsü tercih edebiliyor. Kaktüs bakımı kolay ve zahmetsiz olsa da kaktüs dikimi konusunda hassas bir yaklaşımda çok önemlidir.

Kaktüs Dikiminde Önemli Noktalar

Evinde kaktüs yetiştirmeyi düşünenlerin mutlaka hassas hareket etmeleri çok önemlidir. Kaktüste öncelikli olarak dikim sürecine önem gösterilmesi gerekir. Sonraki tüm süreçleri etkileyecek bu duruma karşı kaktüs dikimi noktasında önemli noktalar gözden kaçırılmamalıdır. Bu nedenle sağlıklı bir kaktüsten bir miktar alındıktan sonra hemen dikilmemelidir. Çünkü kesilen bölgede kaktüsün adeta yaraları vardır. Bu yaralarının düzelmesine fırsat tanınmalıdır. Bunun için bolca güneş alabileceği bir noktada zarar görmeyecek biçimde yan yatırılarak, kesilen noktasının kendisine gelmesi beklenmelidir. Bu bekleme süresinin ise ortalama 2 gün olması yeterlidir. Zira kaktüs kendisinden yüksek su değerine sahip olduğundan, bu söz konusu bekleme sürelerini tolere edebilir.

Kaktüs İçin Saksı Seçimi

Evde kaktüs dikimi için en önemli aşamalardan birisi de saksı seçimidir. Saksı seçiminin doğru yapılmaması durumunda kaktüsün ölmesine dahi neden olunabilir. Kaktüsün bakılacağı saksıda mutlaka alt drenaj deliklerinin mevcut olması gerekir. Ayrıca daha küçük boyutlu saksılar, kaktüsler için çok daha ideal bir yaşam alanı sunar. Uygun toprak seçiminden sonra ise kaktüsü dikmek üzere kesilmiş kısmı aşağıya bakacak pozisyonda dikilmesi gerekir. Kendi başına dik pozisyonda kalabileceği kadar toprağa bastırılmalıdır. Bu işlemden sonra el yardımıyla toprağa girdiği kısmın çevresinde bulunan toprakları kullanarak, bu noktanın sağlamlaşması sağlanmalıdır. Bu şekilde kaktüs kendi başına dengede kalabilecek, su veya sert rüzgar gibi etkenler ile daha henüz kök tutamadan topraktan ayrılma gibi bir durumla karşı karşıya kalmayacaktır.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir