Kaktüsler, temel olarak dikenli yapılarıyla bilinmektedir. Son derece sert ve dayanıklı yüzlerce dikene sahip olan kaktüsün cinsine göre farklı diken yapısı bulunmaktadır. Bazılarında belirli aralıklar ile büyük ve kalın dikenleri bulunmaktadır. Bazı cinslerinde ise kaktüsün çok küçük ve toplu halde birikmiş diken yapısı bulunur. Her iki kaktüs dikeni de insan vücuduna battığında çok fazla can yakar. Ayrıca çıkartılması da oldukça zordur ki bazen çok ciddi riskler ile karşı karşıya kalınmasına neden olur. Öyle ki bir kaktüsün dikeni battıktan sonra ve üst kısmı kopmuş ise bu dikenin tenden çıkartılabilmesi haftaları alabilecek bir sürece neden olabilir.
Kaktüs dikeninin batmasının yarattığı sorunun zorluğu herkesçe bilinir. Bu nedenle de geçmişten beri kaktüs dikeni batmasına yönelik olarak çıkartmak için farklı yöntemler geliştirilmiştir. Toplum genelinde yaygın olarak çok eski zamanlardan beri kaktüsün dikeni ele battığında toplu iğne gibi ürünler kullanılarak, çıkartılmaya çalışır. Ancak bu son derece risklidir. Hem daha ciddi yaralanmalara neden olabilir hem de tetanoz riskini oldukça yüksek seviyeye çıkartabilir. Aslında günümüzde herhangi sivri bir materyal kullanmaya gerek olmadan kaktüs dikenini battığı yerden çıkartabilmek mümkündür.
Kaktüs dikeni çıkarma yöntemleri
Kaktüs dikeninin yapısal özellikleri nedeni ile battığında gözle görülebilmesi çok kolay değildir. Eğer ele batan bir kaktüs dikeni çıkartılmaya çalışılıyor ise mutlaka kesici ve delici malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Bunların taşıdığı risklerden korunmak ve daha etkili çözüm sağlamak için yalnızca elin sıcak su altında bir süre tutulması yeterlidir. Bir süre sonra kaktüs batan noktaya çok hafif şiddette olacak biçimde yukarı-aşağı yönde olacak şekilde sıvazlama uygulanmalıdır. Bu sayede çok kolay bir şekilde batmış kaktüs dikeninin çıktığı görülebilecektir.
Kaktüs dikeninin battığı noktada bu aşamada çok önemlidir. Tabii ki kaç adet battığı da oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Hassas ve ehemmiyet arz eden noktalarda kaktüs dikeni batması söz konusu ise uzman müdahalesi gerekliliği oluşabilir. Böyle bir durumda hiçbir şekilde sağlığı riske etmeden kaktüs dikeninin çıkartılması için bir sağlık kuruluşundan destek alınması çok önemlidir. Kaktüsün batmasından sonra çıkartılamaması durumunda tıbbi müdahale büyük önem taşır. Zira her ne kadar organik bir bileşen olsa da kaktüsün dikeni vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanır. Bu durumda kaktüsün battığı noktada enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.
Böyle bir durum çok ciddi hayati risklere neden olabileceğinden mutlak suret ile en kısa süre içerisinde tıbbi müdahale alınması gerekmektedir. Kaktüs dikeni çıkartma işlemleri için çok ileri düzeyde çeşitli tıbbi test ekipmanları ile izleme ve tespit gerçekleştirilir. Tam konumunun belirlenmesinden sonra çıkartmak için kısmi cerrahi müdahale gerçekleştirilmektedir. Zira kaktüs dikeni sert yapısı dolayısıyla kolay bir şekilce vücut içerisinde hareket edebilir.