Salon Bitkileri Bakımı

Benjamin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Benjamin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Göz alıcı yapraklarıyla her ortama renk ve değer katan Benjamin çiçeği, her yerde görülen ancak adı çok bilinmeyen bir çiçek türüdür. Yemyeşil ve yoğun yapraklarıyla her ortamda tam bir “jungle” aurası yaratmayı başaran Benjamin çiçeği oldukça zorlu ve hassas bir bakıma ihtiyaç duymaktadır. Özellikle bir Benjamin çiçeğinin yerinin değiştirilmesi durumunda yeni ortamına adaptasyon süreci oldukça zorlu olur. Bu tip yer değişikliklerini hiç sevmez ve genellikle de yeni yerini sevmeyerek, küser. Bunun sonucunda da yapraklarındaki göz alıcı parlak canlılık kaybolarak, sararmaya başlar ve hatta bitkinin ölmesine bile neden olabilir. Bu yüzden bu çiçeğin evde veya ofiste yetiştirilmesi arzulanıyorsa mutlaka Benjamin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Konusunda bilgi sahibi olunması büyük ehemmiyet taşır.

Benjamin çiçeği bakımı her yönüyle gerekli özenin gösterilmesini gerektirir. Yani aldığı ışık, ne kadar sulanacağı, ortam sıcaklığının ne olması gerektiği ve nem oranı gibi her bir detay ayrı ayrı ele alınmalıdır. Hatta budanma süreci de bakımının önemli aşamalarından birisidir. Bu yüzden Benjamin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Konusunda bilgi sahibi olmamak, sağlıklı bir Benjamin çiçeği yetiştirilememesine neden olur. Benjamin çiçeği açısından güneş yani ışık almak çok önemli bir gereklilik teşkil etmez. Ancak güneş ışınlarının taşıdığı güçlü değerler, daha fazla gelişme şansına sahip olmasını sağlar. Bununla birlikte güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmaması da ayrı bir detaydır. Bu yüzden doğrudan güneş ışınlarını almayan ancak aydınlık olan bir noktada bulundurmak en iyi yaklaşım olacaktır.

Tropikal bir bitki türü olmasından mütevellit Benjamin çiçeği açısından soğuk en kötü şeylerden birisidir. Sağlıklı bir gelişim açısından mutlaka 17 derece ile 27 derece aralığındaki sıcaklıkta bulunması gerekir. Bununla birlikte 4 dereceye kadar zarar görmeden dayanabilme kapasitesine sahiptir. Yine tropikal bitki türü olmasından mütevellit, mutlaka yüksek nem ihtiyacına sahiptir. Nem oranı yüksek bir noktada bakılması ve yanı sıra nem dengesinin sağlanması gerekir. Bunun için periyodik olarak bitkinin yapraklarının üzerine fıs fıs yardımıyla su püskürtülmesi, ihtiyaç duyduğu nemi sağlar.

Benjamin Çiçeği Sulaması Nasıl Olmalıdır?

Sulama işlemi ise Benjamin çiçeği için tüm bitkilerde olduğu gibi çok önemlidir. Uygun miktarda sulama için kış aylarında haftada bir gün sulama(oda sıcaklığındaki suyla) yapılmalıdır. Bu oran yaz aylarında 2 ve hatta gerekli olursa 3 defaya kadar çıkartılabilir. Üstelik yaz aylarında sadece toprağı değil, yaprakları da sulama esnasında suyla temas etmesi sağlanmalıdır. Ayrıca sulama işlemi her zaman sabah saatlerinde veya öğlen sıcağı geçtikten sonra akşam üzerine doğru yapılmalıdır.

Hem kendi familyasından hem de farklı familyalardan pek çok bitkiden tamamen farklı olarak, Benjamin çiçeği özel bir toprak isteği bulunmaz. Yani toprak konusunda çok fazla bir özellik olması arayışı içerisinde değildir. Dolayısıyla illa ki zengin besin değerlerine sahip olan bir toprak kullanılması gerekliliği bulunmamaktadır. Bitkinin toprağı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus yalnızca “drenaj” uygulanmış olmasıdır. Toprak konusunda çok fazla seçici olmasa da dönem dönem topraktan gelecek besinlere gereksinim duyabilir. İşte böyle durumlarda bitkiye gübreleme işlemi uygulanabilir. Gübreleme işleminin yıl genelinde ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleştirilmesi gerekir. Yani bir defa ilkbaharda, bir defa da sonbaharda gübreleme işlemi sıvı formdaki gübreler vasıtası ile gerçekleştirilmelidir.

Benjamin çiçeği toprak ve saksı değişimleri ortalama olarak 2 yıllık periyotlarda gerçekleştirilebilir. Özellikle çok hızlı bir gelişim kaydeden bir bitki türü olduğundan bu değişimin yapılması bitkinin kökleri için saksının yetersiz kalması gibi bir durumun meydana gelmemesini sağlama açısından çok önemlidir. Bu yüzden 2 yılda bir olacak şekilde toprağı değiştirilmelidir. Bu değişim işlemi sırasında da 1 boy büyüğü olan saksıya geçiş yapılması bitki için uygun olacaktır.

Benjamin nasıl budanır?

Budama işlemi Benjamin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Sorusunun en önemli aşamalarından birisini oluşturur. Çünkü budama işlemi çiçeğin gelişimin teşvik edilmesinde önemli bir rol üstlenir. Özellikle budama işleminden sonra daha güçlü, daha yoğun ve daha parlak yapraklar ile durumdan memnuniyetini gösterir. Budama işleminde kesilecek yaprakların üst kısımlarındakiler olmasına ihtimam gösterilmesi gerekir. Zira bu şekilde alt gövdesinin güçlenerek, daha fazla gelişime ayak uydurabilmesi sağlanmış olur.

Bununla birlikte Benjamin çiçeği budama işlemi için yıl boyunca herhangi bir dönem kısıtlaması bulunmaz. Yani uygun görülen her zaman budama işlemi yapılır. Budama işlemi sırasında özellikle üst ve yoğun yaprak bulunan bölgelerin tercih edilmesi son derece etkili sonuçlar elde edilebilmesine yardımcı olur. Benjamin çiçeği budama işleminin her türlü zararlıya karşı steril bir makas ile hassas şekilde yapılması olası zararlardan korunması açısından da ayrıca önem taşır. Aksi halde ana bitkiye zarar vererek, onunda küsmesine neden olur. Böyle bir durumda da doğal olarak bitkide çürüme meydana gelerek, yeni çiçek açmasının olanaksız hale gelmesine neden olunabilir. Hatta çiçeğin yapraklarında sararma ve ölme dahi söz konusu olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir