Şifa kaynağı olan aloe vera son yıllarda cilt sağlığından, sindirime kadar pek çok faydası nedeniyle yoğun şekilde kullanılıyor. Tüm dünyada içeriğinde yer alan zengin bileşenleri nedeni ile yaygın olarak kullanılıyor. Oldukça zahmetsiz bir bakıma ihtiyaç duyuyor olması da günümüzde hem ofislerde hem de yaşam alanlarında yetiştirme konusunda yoğun bir talep oluşmasına neden oldu. Kolay bakım koşullarına sahip olan bitkinin, yapısal özellikleri sayesinde her ortamda çok rahat bir şekilde yetiştirilebilmektedir.
Aloe vera, oldukça estetik görüntüsü ve zengin bileşenleri nedeni ile son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. İçeriğinde 12 farklı vitamini ve 20’den fazla minerali barındıran bitkinin içeriğinde ayrıca 18 farklı amino asit bulunuyor. Tüm bu değerleri de doğal olarak bitkinin bir şifa kaynağı olmasına neden oluyor. Dik ve sert yapraklardan oluşan ve koyu yeşil tonuyla dikkat çeken bitkinin içeriğinde son derece akışkan bir öz bulunmaktadır. Aloe vera bitkisinin bakımı ise çok fazla zahmetli değildir. Ancak ilk ekim aşaması ustalık gerektirmektedir. Bitkinin yetiştirilmesi için uygun toprak seçimi ve doğru saksı kullanımı oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Organik olarak zengin, humuslu ve geçirgen özelliğe sahip olan tüm toprak türlerinde rahatlıkla yetişebilmektedir.
Nasıl bakılır?
Aloe vera bitkisinin bakımı için güneş ışığı, ortam sıcaklığı ve nem değerleri konusunda hassas hareket etmek çok önemlidir. Aloe vera bitkisi, temel olarak yüksek güneş ışına ihtiyaç duyar. Bu yüzden de nerede olursa olsun mutlaka mekanın en aydınlık noktasında tutulması gerekmektedir. Bu şekilde aydınlık noktalar bitkinin çok daha sağlıklı ve çok daha hızlı bir şekilde gelişebilmesine yardımcı olur. Bu şekilde aydınlığı seviyor olmasına karşın güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmak ise bitkinin sağlığı açısından risk teşkil eder. Bu yüzden doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmayacak ancak aydınlık olan bir noktada tutulmalıdır.
Aloe vera, aydınlığa olan bu ihtiyacı nedeni ile yapraklarını ışığı aldığı açıya doğru eğer. Bu duruma engel olabilmek için periyodik aralıklar ile bitkinin karanlıkta kalan yani ışığın tersi istikametinde bulunan kısmının, ışığa çevrilmesi gerekmektedir. Düzenli aralıklarla yapılacak bu pozisyon değişimi ile yaprakların sadece tek yönde eğilmesinin önüne geçilebilir.
Tropikal bir bitki olarak aloe veranın soğuğu pek sevmediği de tartışmasız bir gerçektir. Ancak bitkinin “-7” derece gibi ciddi soğuklara karşı bile direnç gösterebilme kabiliyeti bulunuyor. Buna karşın sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için ortalama olarak 10 derece ile 15 derece aralığında bir sıcaklık değerinde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Hava akımını da seviyor olmasına karşın ciddi rüzgarlar, kökünden başlayarak ciddi zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle daha çok hafif esintili bir ortam içerisinde yetiştirilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.
Sulama konusu ise aloe vera bitkisinin bakımının zahmetsiz olmasını sağlayan en temel şeydir. Zira çok fazla su ihtiyacı hissetmediğinden pek çok çiçek gibi gün aşrı sulama yapılmasına gerek bulunmuyor. Hatta aşırı sulama köklerinde çürümeye dahi neden olduğundan, düzenli aralıklarla uygun miktarda sulamak yeterlidir. Sulama işlemi için toprağı parmak yardımıyla kontrol edilebilir. Eğer toprakta hiç nem kalmamış ise sulanmalıdır. Eğer toprağı halen nemli ise sulama bir sonraki güne bırakılmalıdır. Bu doğrultuda ortalama olarak kış aylarında haftada 1 defa kadar, yaz aylarında ise haftada en az 2 defa olacak şekilde sulama yapılması yeterlidir. Sulama işleminde kesinlikle su yapraklarıyla temas etmemelidir. Bu yaprakların hızla çürümesine yol açar.
Nasıl çoğaltılır?
Aloe veranın çoğaltma işlemi basit şekilde gerçekleştirilebilir. Mevcut bir aloe vera bitkisinin kök kısmından yeni bir aloe veranın çıktığı görüldüyse, yeni bir saksıda yeni bir tane daha yetiştirebilmek mümkündür. Saksının dip kısmında, bitkinin köklerinden çıkan yeni bitki nazik bir şekilde kökten ayrılmalıdır. Bu çıkartılan kökü, küçük bir saksı içerisine uygun toprağı koyduktan sonra hafif şekilde bastırarak ekmek yeterlidir. Ekim işlemi öncesinde toprağı sulayarak, nemlenmesini sağlamak çok daha iyi bir ekim işleminin gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
Aloe vera bitkisinin çoğaltma işlemi için alternatif bir yöntem daha kullanılabilir. Bu yöntemle ise bitkinin sağlıklı bir yaprağının steril bir makas veya bıçak yardımıyla titiz bir şekilde kesilmesi gerekir. Kesme işleminin ardından ortalama 2 hafta kadar ılık bir yerde kesilmiş kısmında zar oluşması beklenmelidir. Bu şekilde topraktan enfekte olma riski ortadan kaldırılabilir. 2 haftalık sürecin sonunda yaprağın kesilen kısmında zar oluşur. Zarın oluşmasıyla birlikte yine altı delikli küçük bir saksının içerisine aloe vera toprağı koyup, suyla nemlenmesi sağlanmalıdır. Nemlenme işlemi de tamamlandıktan sonra yaprağın kesilen kısmı toprağa denk gelecek, şekilde ekilmelidir. Daha sonra ılık ve güneşli bir ortamda muhafaza edilmelidir. İlk 1 aylık periyotta toprağının sürekli nemli kalmasına ayrıca ihtimam gösterilmesi gerekir. Ancak toprak tamamen kurumadan kesinlikle yeni su ilavesinden kaçınılmalıdır.